Grondeigendom door verjaring

Landjepik

In het kadaster staat precies vermeld wie eigenaar is van welk stuk grond. Daarover zou dus geen misverstand kunnen bestaan. De werkelijkheid is anders. Er zijn heel wat  grondbezitters die zich – bewust of onbewust – schuldig maken aan landjepik. Soms komt een nieuwe eigenaar er pas na jaren achter dat de kadastrale grenzen van zijn perceel anders lopen dan de erfafscheiding aangeeft.

Wat kunt u doen als de buurman een stuk van uw tuin heeft ingepikt door een haag of schutting op uw erf te zetten? Of als hij de oprit naar zijn woning flink heeft verbreed – op úw grond? De meeste burenruzies beginnen over de schutting. Letterlijk. Probeer daarom altijd eerst om de kwestie samen, zo nodig met buurtbemiddeling, op te lossen. Maar als de buurman niet voor rede vatbaar blijkt, dan zult u zwaarder  geschut moeten inzetten om eigendomsverlies te voorkomen.

Eigendom

Iemand die zonder toestemming een stuk grond van een ander in bezit heeft, wordt door verjaring vanzelf eigenaar van die grond. Gratis! Dat gebeurt na 20 jaar ongestoord bezit. De jaren van de voorgaande onbevoegde bezitters tellen ook mee.

Om de verjaringstermijn te stuiten kunt u twee dingen doen: Ofwel u neemt het recht in eigen hand door de schutting zelf te verplaatsen of de bestrating van de buurman te verwijderen. Ofwel u start een procedure om de rechter te laten beslissen wie eigenaar is. Welke oplossing de beste is, hangt af van de omstandigheden – en van het postuur van uw buurman.