Extra schade door onderverzekering

“BRAND! Je mag hopen dat het jou nooit overkomt. Je huis met al je foto’s, brieven en andere dierbare spullen verteerd door de vlammen. Of je bedrijf gaat in vlammen op en zit je van de een op andere dag zonder inkomen. Gelukkig ben je goed verzekerd – denk je. Ik raad je aan om toch nog eens zorgvuldig de polisvoorwaarden door te nemen. Het gebeurt maar al te vaak dat de verzekering niet alle schade vergoedt omdat er sprake blijkt te zijn van onderverzekering.
Stel: door een keukenbrand heb je 30.000 euro schade aan je huis. Je hebt een opstalverzekering voor 100.000 euro omdat je huis dat ongeveer waard is als je het zou verkopen. Dus ruim voldoende dekking, zou je denken. Maar de verzekeringsmaatschappij kijkt naar de herbouwwaarde: oftewel wat kost het om je hele huis of bedrijfspand opnieuw te bouwen. Vaak is de herbouwwaarde veel hoger dan de verkoopwaarde, zeker in de huidige markt. Als de herbouwwaarde van je huis bijvoorbeeld 200.000 euro bedraagt, dan ben je maar voor de helft gedekt. De uitkering voor de keukenbrand bedraagt dan slechts 15.000 euro. De financiële schade door onderverzekering kan onverwacht hoog zijn.
Hier is een belangrijke rol weggelegd voor de verzekeringsadviseur. Hij moet zijn klanten waarschuwen voor het risico van onderverzekering en zo nodig aandringen op (her-)taxatie van de herbouwwaarde. Ik heb hierover voor een cliënt met succes geprocedeerd tegen zo’n assurantie tussenpersoon. Die was gelukkig zelf wél goed verzekerd tegen beroepsaansprakelijkheid.”