Mijn werkgever failliet. En nu?

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is in 2013 een record aantal faillissementen uitgesproken; nog nooit eerder zijn er in een jaar tijd zoveel bedrijven over de kop gegaan. En hoewel 2014 nog maar net begonnen is, zijn nu al de nodige faillissementen uitgesproken, waaronder vandaag dat van Heiploeg in Zoutkamp.
De meeste faillissementen werden uitgesproken in de handel en in de bouw, maar ook buiten die branches zijn veel bedrijven ten onder gegaan; met Aldel ongetwijfeld als het meest bekende voorbeeld in de regio. Meestal is de curator genoodzaakt om het personeel te ontslaan; dat gebeurt met een korte opzegtermijn van maximaal 6 weken. Hoe krijgen de werknemers betaald als er geen geld is?

In de Werkloosheidswet is de zogenoemde loongarantieregeling opgenomen. Op grond van die regeling neemt het UWV een aantal betalingsverplichtingen over van de werkgever. Zo wordt het loon over de opzegtermijn betaald door het UWV. Het UWV voldoet ook het achterstallige loon van de laatste 13 weken. Met loon wordt niet alleen het basisloon bedoeld, maar het totale loon inclusief eventuele provisie, overuren en onkostenvergoedingen. Verder wordt de opgebouwde vakantietoeslag uitbetaald en zorgt het UWV ervoor dat ingehouden pensioenpremies van het laatste jaar alsnog worden afgedragen aan het pensioenfonds. Ook niet opgenomen vakantiedagen worden vergoed, maximaal tot het aantal vakantiedagen dat je in een jaar tijd kon opbouwen.

En het UWV? Die probeert de overgenomen loonschulden via de curator te verhalen op de failliete boedel. Die vordering heeft hoge voorrang; andere schuldeisers komen pas aan de beurt als het UWV betaald is en vangen daardoor meestal bot. De één zijn loon is de ander z’n loss.